11. syyskuuta 2017

MITÄ TEHDÄ, KUN TREENIT EI NAPPAA?

Olen aika varma, että jokaisella meistä on välillä aikoja kun treenit eivät vain yksinkertaisesti nappaa.  Vaikka treenaaminen ja liikunta olisikin kuinka se oma juttu ja toisi energiaa ja iloa päiviin, niin välillä se sohvan nurkkaan jääminen ja telkkarin avaaminen vie voiton ja treenaamaan lähtö alkaa tuntumaan siinä vaiheessa  todella haastavalta ja ylivoimaiselta. Toinen vaihtoehto on, että treeneihin tai treenaamaan lähtee ongelmitta, mutta itse treeni tulee tehtyä puolivaloilla ja ajatuksella "tää on tyhjää parempi".  Mä myönnän kuuluvani tähän porukkaan joka treenaa vaikka ei hyvältä tuntuisikaan, mutta sen myös huomaa treenien jälkeen, kun ei tulekaan sitä hyvää oloa, vaan ennemminkin turhautuminen ja vitutus siitä, kun treeni ei ole kulkenut odotetulla tavalla. Hyvä treeni on kuitenkin niin paljon parempi, sillä siitä tuleva hyvänolon tunne ja kaikkensa antanut olo ovat niitä asioita mitkä muistuttavat itseään miksi sitä asiaa tekee. Se myös lisää motivaatiota, kun tietää että treenit kulkee odotetulla tavalla.

Mä olen useasti kamppaillut motivaation puutteen kanssa ja kauden aikana se on vaikuttanut siihen, että menen treeneihin sillä ajatuksella että "hoidetaan tämä nyt vain pois alta". Kesäsin kun meillä on menossa omatoimijakso motivaation puute on näkynyt siinä, etten yksinkertaisesti treenaa ollenkaan vaikka aikaa olisi, joka taas alkaa alkukaudesta ärsyttämään, kun kesää ei ole käyttänyt treenaamiseen ja kehittymiseen.
Ajattelin koota teille mun vinkit siitä miten oon aina loppujen lopuksi saanut kuitenkin sen treeni motivaation takaisin ja alkanut taas nauttimaan siitä, kun pääsee treeneihin ja ylittämään itsensä.

1. Ole armollinen. Aina ei tarvitse vetää treenejä täysillä ja jos treeni ei nyt sinäpäivänä kulje, niin ei siitä kannata alkaa piiskaamaan itseään, vaan ajatella mielummin niinpäin, että "huomenna mä vedän kahta kauheammin!"

2. Osta uusia treenivaatteita. Kyllä ne uudet treenivaatteet vaan tuovat sitä uutta puustia treenaamiseen, koska haluaa päästä kokeilemaan niitä uusia vaatteita. Ne saavat sinut näyttämään hyvältä ja tuovat itselle hyvänolontunteen.

3. Suunnittele treenit etukäteen. Tämä on helppoa niille ketkä harrastavat esimerkiksi joukkueurheilua, sillä valmentaja suunnittelee treenipäivät ja niitä on vain pakko noudattaa. Mutta jos treenaa esimerkiksi salilla, on treenit helpompi toteuttaa, kun on etukäteeen suunnitellut mihin aikaan ja missä välissä ne tekee. Tämä myös vähän estää sitä ettei treenejä jätä niin helposti väliin, kun se on ns. mustaa valkoisella, että niin tehdään!

4. Vaihda treeniaikaa. Minulla kauden aikana treenit sijottuvat iltaan, mutta jos pystyy itse vaikuttamaan treeniaikoihin, niin vaihtele niitä. Välillä saattaa huomata, että aamulla kulkee paljon paremmin kuin esimerkiksi illalla ja toistepäin. Mä teen tätä tosi paljon kesäsin jos motivaatio alkaa katoamaan, vaihdan treeniaikaa!

5. Treenikaveri. Itse joukkueurheilijana olen tottunut treenaamaan kavereiden kanssa ja siksi yksin treenaaminen on minulle yleensä ollut ongelmana. Jos kaveri ei halua lähteä lenkille, niin en lähde minäkään. Tätä vinkkiä suosittelen käyttämään, sillä jos itsellä on sellainen olo ettei kiinnosta ollenkaan lähteä esim salille, niin kaveri piiskaa sen verran selkään, että saat itsesi raahattua salille. Myöskin itse treenissä kaveri tsemppaa tekemään vielä sen yhdem toiston minkä muuten ehkä jättäisi tekemättä.

6. Muuta treeniympäristöä ja treenimuotoja. Tällä en tarkoita salin vaihtamista toiseen saliin, vaan vaikka ihan salitreenin vaihtamista hölkkään tai muuhun reippaaseen 1-2h urheilulliseen suoritukseen. Ei sen aina tarvitse olla se esimerkki salitreeni mikä lasketaan urheilusuoritukseksi. Tälläinen vaihtelu voi sen verran piristää, että tuntuu mukavalta palata takaisin siihen "normaaliin treenaamiseen" tai miksei vaikka tee niistä treeneistä monipuolisempia sillä, että käy ihan kerran viikossa tekemässä jotain muuta kuin sitä perus samaa vanhaa mihin on tottunut. Tätä mä harrastan todella paljon aina kesäsin kun treenailen, vaihtelen treenejä ja treeniympäristöä jokaisena viikon päivänä.

7. Anna olla! Jos on kaikkensa antanut ja kokeillut, mutta motivaatiota ei vain kuulu takaisin, anna hetki olla. Salli itsellesi vaikka 1-2 viikkoa kun vain olet. Keskität ajatuksesi ja energiasi johonkin ihan muuhun ja samalla et pode syylisyyttä siitä ettet ole sillä hetkellä treenaamassa. Mä keskityn silloin aina enemmän töihin ja ystäviin. Kyllä se into treenata tulee kyllä takaisin aikanaan!

Jos toivoisitte lisää treeniaiheisia postauksia, niin kertokaa ihmeessä minkä tyyppiset postaukset teitä eniten kiinnostaa! :) 

Ihanaa päivää kaikille! 
-Heidi

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti