25. syyskuuta 2017

KATEUS - HYVÄ VAI HUONO ASIA?

Nuorempana ajattelin, että meidän naapurit ovat varmasti ihan super onnellisia. Tuntui, että heillä meni todella hyvin ja heillä oli kaikkea. Matkoja, ihana talo jne... tunsin tästä kaikesta pientä kateutta. Kateus ei välttämättä katoa koskaan, mutta se muuttuu.

Minusta kateus ei ole aina huono asia. Se voi myös ohjata meitä saavuttamaan erilaisia asioita elämässämme. Se motivoi saavutuksiin. Jokainen meistä on kateellinen joskus, mutta itse koen sen olevan suurimmaksi osaksi tervettä ihailua toista kohtaan. On hyvä, jos pystyy ihailemaan toisen osaamista, sillä minun mielestä se kertoo tietynlaisesta arvostamisesta ja kunnioittamisesta.

Weheartit
Ihailu ohjaa usein myös meidän omia valintoja kohti jotakin. Olemme kateellisia toisille asioista, kyvyistä tai taidoista mitä haluamme myös itsellemme. Se saa meidät asettamaan itsellemme tavotteita joita olisi "ihan kiva" saavuttaa. Se saa meidät ponnistelemaan enemmän ja voi olla, että yhtäkkiä huomaamme itsellämme olevan jotain mitä olemme joskus aikaisemmin toisilla kadehtinut. Tämä on ihailun tulosta. Oli kyseessä sitten unelma duuni, oma perhe, hieno kämppä tai jotain materialistista.

Välillä kuitenkin tajuamme, että se mitä olemme halunneet ei kuitenkaan ole tuonut sitä tyydytystä jota olemme luulleet. Joskus huomaamme, että tähän tavoitteeseen kuljettu matka on ollut paljon merkityksellisempi kuin itse tavoite. Tämä kuljettu matka on opettanut ja kasvattanut meitä. Voi jopa olla, että tavoitteemme on muuttunut arvojen muuttumisen myötä. Siksi on hyvä, että meillä on näitä edellä mainittuja matkoja, sillä ne ohjaavat meitä uusille poluille ja niiden kautta saavutamme asioita.

Weheartit
Kannattaa välillä miettiä mitä itsellä jo on ja mitä on saavuttanut elämässään, sillä joku on myös kateellinen sinulle. Joku ihailee sinun tekemistäsi ja saavutuksiasi samalla lailla kuin sinä ihailet jotakin toista.

Kateuden voi kanavoida myös fiksusti omaan tekemiseen.

Ihanaa syksyistä viikkoa kaikille!

-Heidi

2 kommenttia: